Fysiotherapie & Mylogenics

BEHANDELMETHODE

De Mylogenics methodiek is gericht op Preventie, Behandeling en Prestatieverbetering en is gebaseerd op een combinatie van de meest effectieve elementen en technieken uit verschillende behandelmethoden. Het is een combinatie van Muscle activation technieken, Myofasciale release technieken en de nieuwste inzichten op het gebied van functie, herstel en revalidatie. Om een beter beeld te krijgen van wat dit precies inhoud wil ik hier graag het e.e.a toelichten, zodat mijn werkwijze en visie beter te begrijpen zijn.

Het Bewegingsapparaat

Ons lichaam functioneert door een complexe synergie tussen diversen systemen. Dit gebeurt zowel op biochemisch gebied (stofwisseling, opname etc) als op myogeen (spier) en arthrogeen (gewricht) niveau. Voor de toelichting op Mylogenics richt ik me alleen op het bewegingsapparaat, maar we mogen niet vergeten dat klachten in spieren en/of gewrichten ook kunnen voortkomen uit een probleem in bijvoorbeeld de organen. Een voorbeeld hiervan is hoe een geïrriteerde darm het bekken in de verdrukking kan brengen en zodoende voor rugklachten kan zorgen. Voor het adequaat behandelen van elke klacht is het dus van belang het lichaam als geheel te bekijken en deze variabelen ten alle tijde mee te nemen.

Mylogenics richt zich op het verkrijgen van een optimale balans in het bewegingsapparaat. Wanneer we te maken krijgen met een disbalans in dit systeem is er nog niet gelijk van alles aan de hand. Aangezien het lichaam zelf zorgt voor een optimale compensatie is het mogelijk dat een disfunctie al heel lang aanwezig is zonder voor klachten te zorgen. We krijgen in de praktijk dan ook pas te maken met klachten wanneer het lichaam niet meer in staat is om verder te compenseren. Een voorbeeld hiervan is een bilspier die niet goed functioneert. Zijn functie is o.a ervoor te zorgen dat we rechtop kunnen staan (opstrekken) en is belangrijk bij lopen. Wanneer deze spier functie mist zal er dus ergens anders het verlies aan kracht en/of mobiliteit moeten worden opgevangen. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in de rug en/of de hamstring die allebei ook een strekfunctie in ons lichaam hebben.

Na verloop van tijd raken deze structuren echter overbelast en zullen op den duur zelf een probleem krijgen door overbelasting. We komen dan bij de arts en zeggen dat we last hebben van de rug of stijve hamstrings. In feite hebben we daar helemaal geen probleem, maar is dit de plaats waar het lichaam het oorspronkelijke probleem (zwakke bil) probeert op te lossen zodat wij door kunnen lopen. Veel therapeuten zijn geschoold om dan de plaats waar het probleem wordt aangegeven (rug/hamstring) lokaal te gaan behandelen. Op deze manier wordt er dus een secundair probleem behandeld en zal er nooit een oplossing voor het echte probleem komen. We moeten zoeken naar de zwakke schakel in de keten (bil) en dit probleem oplossen waardoor de secundaire klachten als rug en hamstring worden verholpen. Kortom, het is noodzakelijk enkele stappen verder te denken.

De Behandeling

Tijdens de behandeling onderzoek ik de functie van spieren, peesplaten, pezen, banden en zenuwen. en factoren als textuur, spanning en beweging van de betrokken structuren. Wanneer ik een afwijkend structuur tegenkom kan ik deze gelijk behandelen waarna de functie nogmaals wordt hertest. Door te kijken naar hoe iemand beweegt en individuele structuren te testen op mobiliteit en kracht kan ik zeer goed inzicht krijgen waar het probleem in de keten zit. In het voorbeeld van de bilspier zou het kunnen dat door een verkleving de bilspier niet meer goed kan verlengen en verkorten. Dan kan hij dus ook niet meer goed aanspannen (verkorten) en ontspannen (verlengen), kortom zijn functie is beperkt. Dit laat zich meten door verminderde kracht en mobiliteit. Wanneer de oorzaak van het probleem is geïdentificeerd, is het ook mogelijk om gericht hier wat aan te doen. Dit is slechts een simpel voorbeeld, maar het is duidelijk dat compensaties van het lichaam veel verschillende stadia kennen en per individu verschillen.

frdk-gym-oefening-3

Bij vrijwel alle klachten kan ik gebruik maken van muscle activation technieken waarmee bereikt wordt dat een spier weer optimaal kan aanspannen door een betere input en impulsverwerking vanuit het zenuwstelsel. Een spier heeft vervolgens daadwerkelijk meer kracht en dit wordt door het lichaam behouden wanneer er in deze situatie wordt bewogen. Daarnaast maak ik veel gebruik van myofasciale (spier/bindweefsel etc) release technieken. Als weefsels niet meer vrij langs elkaar heen kunnen bewegen op basis van verklevingen kan er een probleem ontstaan. Mobiliteit wordt beperkt en ook de functie van spieren wordt hierdoor beïnvloed. Met deze techniek zorg ik ervoor dat de mobiliteit van het weefsel weer optimaal wordt. Hierdoor kunnen gewrichten, spieren, zenuwen gelijk weer beter hun werk doen en het geeft direct resultaat. Iemand met een schouder die geblokkeerd zit op basis van een verkleving en daardoor inklemmingsverschijnselen heeft (pijn tijdens bewegen), kan na een behandeling weer vrij bewegen, omdat de verklevingen zijn opgeheven.

Tijdens een behandeling informeer ik u uitgebreid over wat er aan de hand is en wat u kunt verwachten. Mijn ervaring is dat het voor iedereen een verschillend behandeltraject is en het daarom niet mogelijk is een gestandaardiseerd protocol voor een klacht te kunnen gebruiken. Wel vind ik het belangrijk dat mensen inzicht krijgen in wat er ‘fout’ gaat in de keten en met dit inzicht is de kans op herhaling vele malen kleiner gebleken.

PHP: Personal Hormonal Profiling / Voeding

Naast de bovenstaande behandelmethodes kan het nodig zijn voor het verhelpen van een klacht om naar de voeding te kijken. Vaak wordt vergeten hoe belangrijk een gezonde darmflora is voor een optimaal functionerend lichaam. Veel problemen in ons lichaam komen voort uit een slecht eetpatroon. Onze darmen zijn ons primaire immuunsysteem en zorgen er ook voor dat voedingsstoffen vanuit onze voeding worden opgenomen. Wanneer dit systeem een probleem kent, heeft dat een invloed op ons gehele lichaam. Onze darmen zijn zo belangrijk dat ze ook wel het ‘second brain’ worden benoemd en door sommigen zelfs het ‘first brain’. Want onze darmen zijn ook verantwoordelijk voor zaken als: allergieën, slijmvliesproblemen, opnameproblemen, longproblemen en huidproblemen. Om deze reden leg ik in behandelingen ook regelmatig de link naar de gezonde voeding. Ook onze hormonale balans is voor een groot deel afhankelijk van een goed werkende darmflora en de juiste voedingsstoffen. Dit heeft niet alleen betrekking op onze mentale conditie, maar ook op hoe ons lichaam eruit ziet en functioneert Met de PHP methode is het mogelijk een hormonaal profiel op te stellen om te bepalen waar de hormonale disbalans zit. Dit gebeurd met behulp van een huidplooimeter en het invullen van een vragenlijst. Door te kijken waar er op het lichaam vetweefsel wordt opgeslagen (dat is afhankelijk van hormonen) kan er duidelijk worden gemaakt waar iemand een probleem heeft. Een vrouw met slanke taille maar brede heupen en billen heeft bijvoorbeeld een disbalans in haar oestrogeenhuishouding. En man met een dikke buik en slanke benen heeft daarentegen een probleem in de cortisolhuishouding. Met een nieuw eetpatroon (vastgesteld op basis van uw persoonlijk hormoonprofiel) en een juiste trainingsprikkel, kan hier doelgericht aan gewerkt worden.

FRDK

WILT U WETEN WAT ONZE BEHANDELMETHODE VOOR U KAN BETEKENEN?

BEKIJK ONZE BESCHIKBAARHEID